Igår, torsdagen den 18 september 2014, satte Googles Trekker av från STF Abisko Turiststation för att fotografera Kungsleden för Googles Street View. Det är första gången Sverige får besök av den avancerade Trekker-utrustningen, vilken bärs i en ryggsäck och förevigar platser i svårtillgänglig terräng. Google Trekker har tidigare använts för att fotografera bland annat Grand Canyon, Galapagos, Venedigs kanaler och de egyptiska pyramiderna i Giza.
Igår, torsdagen den 18 september 2014, satte Googles Trekker av från STF Abisko Turiststation för att fotografera Kungsleden för Googles Street View. Det är första gången Sverige får besök av den avancerade Trekker-utrustningen, vilken bärs i en ryggsäck och förevigar platser i svårtillgänglig terräng. Google Trekker har tidigare använts för att fotografera bland annat Grand Canyon, Galapagos, Venedigs kanaler och de egyptiska pyramiderna i Giza.




Initiativet är ett samarbete mellan Google och Svenska Turistföreningen (STF) och bilderna på området kring Abisko, samt delar av Kungsleden, kommer att finnas tillgängligt på Google Maps Street View under nästa år. Tiotusentals vandrar varje år den 425 km långa Kungsleden mellan Abisko i norr och Hemavan i söder. Leden skapades av Svenska Turistföreningen i början av 1900-talet och firar i år 100-årsjubileum.






“Vi är oerhört stolta och glada att vi i samarbete med Google kommer kunna tillgängliggöra Kungsleden för hela världen och locka mer besökare till Sverige och våra fantastiska fjäll. Vi vet att vandring är en av de stora trenderna och detta gör att folk inte bara kan bli inspirerade utan även att de kan planera sin tur på ett helt annat sätt,” säger Magnus Ling, gs/vd STF.


“Med hjälp av Street View Trekker har vi tidigare fotograferat platser som Galapagos, Taj Mahal och Grand Canyon,” säger Gustaf Brusewitz, informationschef på Google i Sverige. “Målet är att skapa en karta över världen som är så omfattande, korrekt och användbar som möjligt och det känns verkligen roligt att nu kunna inkludera Kungsleden och göra den digitalt tillgänglig även utanför Sveriges gränser.”


Google Street View omfattar mer än 3000 städer i över 50 länder. Trekker-kameran är utrustad med 15 linser riktade åt olika håll och tar bilder varje 2.5 sekund, vilket möjliggör 360-graders panoramabilder. Bilderna sammanfogas sedan och görs tillgängliga via Google Maps.


Läs mer här om hur det går till när Google Street View fotograferar världen.

Fotograf: Lars Thulin







Google har skapat dessa listor med hjälp av Google Trender. Google Trender visar den relativa sökvolymen över geografiska områden och tidsperioder. Här kan du själv använda verktyget Google Trender: https://www.google.se/trends
Jimmie Åkesson, Göran Hägglund och Gudrun Schyman är de partiledare som ökat mest i sökintresse under 2014. Frågor som rör jämställdhet och feminism trendar mer än någonsin, samtidigt som en av valrörelsens stora frågor, arbetslösheten, tappar i sökintresse.

- Varje dag sker miljontals sökningar på svenska Google. De sökord som ökar mest i popularitet är därmed en bra indikator på vad det svenska folket funderar över inför valet. Det är tydligt att svenska folkets intresse för riksdagsvalet nu har ökat, säger Farshad Shadloo, kommunikationsansvarig på Google i Sverige.

Trendande partier under 2014
Sverigedemokraterna toppar listan på de partier som ökar mest i antal sökningar det senaste året. Längst ned på listan ser vi två partier som enligt en samlad bild av årets opinionsmätningar ligger nära fyraprocentsspärren.

1. Sverigedemokraterna
2. Socialdemokraterna
3. Miljöpartiet
4. Moderaterna
5. Vänsterpartiet
6. Feministiskt Initiativ
7. Folkpartiet
8. Centerpartiet
9. Kristdemokraterna

Åkesson, Hägglund och Schyman ökar mest
Jimmie Åkesson, Göran Hägglund och Gudrun Schyman är de partiledare för vilka sökintresset ökat mest under 2014. I Hägglunds och Schymans fall kan man konstatera att intresset för just dessa partiledare är större än intresset för deras respektive partier.

1. Jimmie Åkesson
2. Göran Hägglund
3. Gudrun Schyman
4. Jonas Sjöstedt
5. Åsa Romson
6. Fredrik Reinfeldt
7. Gustav Fridolin
8. Stefan Löfven
9. Jan Björklund
10. Annie Lööf

Moderaterna vs. Socialdemokraterna
Ser man tillbaka på hur sökintresset har sett ut mellan 1 januari och 31 augusti valåren 2006, 2010 och 2014 ser vi att Socialdemokraterna i år har det högsta historiska sökintresset i relation till Moderaterna. 2006 och 2010 var sökintresset mellan de två största partierna jämnare. I år har sökintresset för Socialdemokraterna varit större än för Moderaterna under 33 av 35 veckor.

Kampen mellan blocken
De senaste tio åren har allianspartierna tappat i sökintresse i förhållande till de rödgröna partierna, Feministiskt Initiativ och Sverigedemokraterna. Statistiken påverkas av att det vinnande partiet får flest sökfrågor under själva valdagen, men även om man tar hänsyn till det så har de rödgröna partierna högre sökintresse i september 2014 än vad allianspartierna hade som mest i samband med valsegrarna 2006 och 2010.

I samband med att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen sköt sökintresset höjden för partiet de följande dagarna. Under perioden 1 januari till 31 augusti i år är Sverigedemokraternas sökintresse i snitt jämnt med Feministiskt initiativ, även om Sverigedemokraterna ökat de sista veckorna under perioden.

Feminism och jämställdhet trendar
I samband med att Feministiskt initiativ lanserades i maj 2005 var sökintresset för feminism det högsta någonsin. Efter lanseringen avtog intresset och var förhållandevist lågt även runt valet 2010, då Feministiskt Initiativ också fick lägre andel röster än i valet 2006.

Den 15 maj 2013 ökade sökintresset återigen dramatiskt, i synnerhet för begreppet "feminism". Det sammanföll med att sajten trettiotreanledningar.com lanserades och blev omskriven i media. Efter det har svenskarnas intresse för både jämställdhet och feminism fortsatt öka. Toppen sammanfaller med valet till Europaparlamentet den 25 maj i år, då vi såg det största intresset för jämställdhet och feminism på tio år, vilket också avspeglades i valresultatet i Europaparlamentsvalet där Feministiskt Initiativ för första gången tog ett mandat.

Sökintresset för arbetslösheten sjunker
Runt valet 2006 delade arbetslöshet och feminism förstaplatsen över svenskarnas sökintresse. Under samma period 2010 blev invandring den hetaste sökfrågan. Inför årets val har sökningar på arbetslöshet sjunkit i förhållande till feminism och invandring -  den sistnämnda har den ledande placeringen inför årets val.

De politiska frågorna som svenska folket ställer inför valet
Vi kan också se vilka konkreta politiska frågor som svenska folket ställer till Google i valrörelsens slutspurt. Listan toppas av en fråga som inte figurerat i någon större utsträckning under valrörelsen – värnskatten.

1. Vad är värnskatt?
2. Vad är välfärdsföretag?
3. Hur funkar jobbskatteavdraget?
4. Vem vinner valet?
5. Varför bildades Sverigedemokraterna?

Om Googles trendlistor
Google har skapat dessa listor med hjälp av Google Trender. Google Trender visar den relativa sökvolymen över geografiska områden och tidsperioder. Här kan du själv använda verktyget Google Trender: https://www.google.se/trends