Sweden Press Blog
Den officiella svenska nyhetsbloggen från Google
Så söker svenskarna inför valet 2014
tisdag 9 september 2014
Jimmie Åkesson, Göran Hägglund och Gudrun Schyman är de partiledare som ökat mest i sökintresse under 2014. Frågor som rör jämställdhet och feminism trendar mer än någonsin, samtidigt som en av valrörelsens stora frågor, arbetslösheten, tappar i sökintresse.
- Varje dag sker miljontals sökningar på svenska Google. De sökord som ökar mest i popularitet är därmed en bra indikator på vad det svenska folket funderar över inför valet. Det är tydligt att svenska folkets intresse för riksdagsvalet nu har ökat, säger Farshad Shadloo, kommunikationsansvarig på Google i Sverige.
Trendande partier under 2014
Sverigedemokraterna toppar listan på de partier som ökar mest i antal sökningar det senaste året. Längst ned på listan ser vi två partier som enligt en samlad bild av årets opinionsmätningar ligger nära fyraprocentsspärren.
1. Sverigedemokraterna
2. Socialdemokraterna
3. Miljöpartiet
4. Moderaterna
5. Vänsterpartiet
6. Feministiskt Initiativ
7. Folkpartiet
8. Centerpartiet
9. Kristdemokraterna
Åkesson, Hägglund och Schyman ökar mest
Jimmie Åkesson, Göran Hägglund och Gudrun Schyman är de partiledare för vilka sökintresset ökat mest under 2014. I Hägglunds och Schymans fall kan man konstatera att intresset för just dessa partiledare är större än intresset för deras respektive partier.
1. Jimmie Åkesson
2. Göran Hägglund
3. Gudrun Schyman
4. Jonas Sjöstedt
5. Åsa Romson
6. Fredrik Reinfeldt
7. Gustav Fridolin
8. Stefan Löfven
9. Jan Björklund
10. Annie Lööf
Moderaterna vs. Socialdemokraterna
Ser man tillbaka på hur sökintresset har sett ut mellan 1 januari och 31 augusti valåren 2006, 2010 och 2014 ser vi att Socialdemokraterna i år har det högsta historiska sökintresset i relation till Moderaterna. 2006 och 2010 var sökintresset mellan de två största partierna jämnare. I år har sökintresset för Socialdemokraterna varit större än för Moderaterna under
33 av 35 veckor
.
Kampen mellan blocken
De senaste tio åren
har allianspartierna tappat i sökintresse i förhållande till de rödgröna partierna, Feministiskt Initiativ och Sverigedemokraterna. Statistiken påverkas av att det vinnande partiet får flest sökfrågor under själva valdagen, men även om man tar hänsyn till det så har de rödgröna partierna högre sökintresse i september 2014 än vad allianspartierna hade som mest i samband med valsegrarna 2006 och 2010.
I samband med att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen
sköt sökintresset höjden
för partiet de följande dagarna. Under perioden 1 januari till 31 augusti i år är Sverigedemokraternas sökintresse i snitt jämnt med Feministiskt initiativ, även om Sverigedemokraterna ökat de sista veckorna under perioden.
Feminism och jämställdhet trendar
I samband med att Feministiskt initiativ lanserades i maj 2005 var
sökintresset för feminism
det högsta någonsin. Efter lanseringen avtog intresset och var förhållandevist lågt även runt valet 2010, då Feministiskt Initiativ också fick lägre andel röster än i valet 2006.
Den 15 maj 2013 ökade sökintresset återigen dramatiskt, i synnerhet för begreppet "feminism". Det sammanföll med att sajten
trettiotreanledningar.com
lanserades och blev omskriven i media. Efter det har svenskarnas intresse för både jämställdhet och feminism fortsatt öka. Toppen sammanfaller med valet till Europaparlamentet den 25 maj i år, då vi såg det största intresset för jämställdhet och feminism på tio år, vilket också avspeglades i valresultatet i Europaparlamentsvalet där Feministiskt Initiativ för första gången tog ett mandat.
Sökintresset för arbetslösheten sjunker
Runt valet 2006 delade arbetslöshet och feminism förstaplatsen över svenskarnas sökintresse. Under samma period 2010 blev invandring den hetaste sökfrågan. Inför årets val har sökningar på arbetslöshet sjunkit i förhållande till feminism och invandring - den sistnämnda har den
ledande placeringen
inför årets val.
De politiska frågorna som svenska folket ställer inför valet
Vi kan också se vilka konkreta politiska frågor som svenska folket ställer till Google i valrörelsens slutspurt. Listan toppas av en fråga som inte figurerat i någon större utsträckning under valrörelsen – värnskatten.
1. Vad är värnskatt?
2. Vad är välfärdsföretag?
3. Hur funkar jobbskatteavdraget?
4. Vem vinner valet?
5. Varför bildades Sverigedemokraterna?
Om Googles trendlistor
Google har skapat dessa listor med hjälp av Google Trender. Google Trender visar den relativa sökvolymen över geografiska områden och tidsperioder. Här kan du själv använda verktyget Google Trender:
https://www.google.se/trends
Etiketter
+1
Abisko
Android
appar
Chromebooks
consumer barometer
Dev Art
Digital Revolution
Ditt Företag Online
epost
gmail
Google
google 2014
Google AdWords
Google Apps
Google Enterprise
Google I/O
Google Maps
google trender
google trender 2014
google trends
integritet
internetanvändande
Klarna
konsumentinsikter
Kungsleden
Life in a Day
mest sökt på google
mobila appar
mobilappar
nyårslöfte
policy
Rewind 2014
riksdagsvalet 2014
sekretess
smartphonepenetration
STF
Street View
sök
Tekniska muséet
Trekker
valet 2014
video
YouTube
YouTube topplista
Arkiv
2018
nov.
juni
mars
2016
dec.
juni
maj
apr.
2015
dec.
nov.
sep.
juni
maj
apr.
mars
feb.
2014
dec.
okt.
sep.
aug.
juli
mars
jan.
2013
dec.
aug.
juli
juni
maj
apr.
mars
feb.
2012
dec.
nov.
okt.
sep.
aug.
juli
juni
maj
apr.
mars
feb.
jan.
2011
dec.
nov.
okt.
sep.
aug.
juli
juni
maj
apr.
mars
feb.
jan.
2010
dec.
nov.
okt.
sep.
aug.
juli
juni
Feed
Follow @Google_Sverige